Siirry sisältöön
Euroopan sosiaalirahasto 2014-2020 logo Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo ELY-keskuksen logo

Export Expert – Connecting talent with opportunities

Export Expert -hankkeessa kartoitetaan yritysten vientiin ja kansainvälistymiseen liittyviä työvoiman tarpeita sekä avustetaan yrityksiä kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa.

Toimiala: Yrittäjyys ja hyvinvointi

Projektin kesto: 01.12.2021 – 31.10.2023

Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa / Pohjanmaa / Pohjois-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Projektipäällikkö: Linda Jansson

Hankkeen taustaa

Centria-ammattikorkeakoulu tuottaa erinomaisia kansainvälisiä osaajia, joiden potentiaalia ei saada alueella hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Kansainvälisellä osaajalla on laajaa osaamista toisesta kulttuurista ja tätä tulee hyödyntää kasvun mahdollistajana erityisesti vientiyrityksissä.

Export Expert -hankkeessa kartoitetaan yritysten vientiin ja kansainvälistymiseen liittyviä työvoiman tarpeita sekä avustetaan yrityksiä kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa. Tavoitteena on luoda malli kansainvälisten osaajien työllistämiseksi Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla kehittäen liiketalouden ja tekniikan opiskelijoiden työllistettävyyttä sekä valmentaen yrityksiä hyödyntämään kansainvälisiä osaajia. Hankkeessa edistetään koulutuksesta työelämään siirtymistä kohtauttamalla alueen yritykset ja kansainväliset opiskelijat.

Hankkeen tavoitteet

Tavoite 1. Vahvistetaan korkeakoulu-yritysyhteistyötä kv-osaajien työllistämiseksi alueelle.

Tavoite 2. Luodaan valmennusmalli kv-osaajien työllistymisen edistämiseksi sisältäen kv-osaajien urasuunnittelun, integroitumisen työelämään ja kielitaidon kehittymisen.

Tavoite 3. Lisätään vuoropuhelun kautta kv-rekrytointiosaamista alueen yrityksissä sekä huomioidaan monimuotoisuuden tarpeet osana työelämää.

Toiminta pähkinänkuoressa

Ajankohtaista

Korkeimmalla sarjatasolla pelaava Lentopallon mestaruusliigaseura Kokkolan Tiikerit etsii harjoittelijoita sometiimiin. Harjoittelu sijoittuu loka-maaliskuulle niin, että työaika viikossa on 2–4 tuntia sekä sunnuntaiset pelipäivät, jolloin harjoittelijat pääsevät osaksi live-urheilutapahtumaa ja jakamaan tunnelmia Tiikereiden seuraajille. Harjoittelu on palkaton.

Harjoittelussa pääset toteuttamaan kauden aikana seuran viestintäsuunnitelmaa eri somekanavissa ja kehittämään viestintäsuunnitelmaa edelleen. Sometiimi toimii tiiviissä yhteistyössä seuran yhteistyökumppanuuksista ja markkinoinnista vastaavien kanssa. Käytännön työtehtäviä ovat esimerkiksi sosiaalisen median julkaisusuunnitelman laatiminen, otteluita koskeva ennakko- ja jälkitiedotus somessa muun sisällöntuotannon ohessa sekä uutiskirjeen kokoaminen. Työtehtävät räätälöidään opiskelijan taitojen mukaan.

Kyseessä on tandem-pariharjoittelu, eli suomalainen ja kansainvälinen opiskelija työskentelevät yhdessä. Tämä on hieno mahdollisuus saada kokemusta monimuotoisen työelämän johtamisesta, joka on tulevaisuuden työllistymisen kannalta arvokas meriitti.

Jos kiinnostuit harjoittelupaikasta voit lähettää CV:n ja motivaatiokirjeen Export Expert -hankkeen projektipäällikölle Linda Janssonille linda.jansson@centria.fi, p. 050 3266191.

Export Expert -hanke etsii opiskelijaa viestinnän ja markkinoinnin harjoitteluun Kokkolan Energialle ajalle 9.10.–15.12. Viestinnän ja markkinoinnin avustavat tehtävät sisältävät sopivassa suhteessa suunnittelua ja käytännön toteutuksia. Harjoittelu on osa-aikainen; 15 tuntia viikossa jaettuna 2-3 työpäivälle/viikko. Harjoittelu on palkallinen.

Kokkolan Energia Oy on täyden palvelun energiayhtiö. Toimintaan kuuluvat sähkön, lämmön ja höyryn tuotanto, myynti ja jakelu.

Viestintä Kokkolan Energialla käsittää sisäisen työyhteisöviestinnän sekä ulkoisen viestinnän. Ulkoinen viestintä kattaa monikanavaisen viestinnän eri sidosryhmille sekä markkinointiviestinnän myynnin edistämiseksi. Esimerkkejä ulkoisen viestinnän toiminnoista ovat tiedotus- ja mediayhteistyö, verkkosivujen sisällöntuotanto, sosiaalisen median sisällöntuotanto ja tilaisuudet.

Viestinnän ja markkinoinnin tehtävät ovat vaativuudeltaan harjoittelijan osaamiseen ja aiempaan kokemukseen räätälöitävissä. Tarjoamme sopivat puitteet ja työnohjauksen sekä inspiroivan ympäristön päästä kokemaan aito liiketoimintaympäristö, johon soveltaa koulussa oppimaansa.

Kyseessä on tandem-pariharjoittelu, eli suomalainen ja kansainvälinen opiskelija työskentelevät yhdessä. Tämä on hieno mahdollisuus saada kokemusta monimuotoisen työelämän johtamisesta, joka on tulevaisuuden työllistymisen kannalta arvokas meriitti.

Jos kiinnostuit harjoittelupaikasta voit lähettää CV:n ja motivaatiokirjeen Export Expert -hankkeen projektipäällikkölle Linda Janssonille linda.jansson@centria.fi, p. 050 3266191.

Maailmanluokan sinkkitehdas Boliden Kokkola etsii harjoittelijaa valimolle ajalle 3-24.11.2023. Harjoittelu koostuu kahdesta kierrosta tuotannossa, sekä yhdestä viikosta toimistotyössä. Harjoittelun laajuus on 4 opintopistettä.

Opiskelijalta edellytetään sosiaalisuutta, aitoa oppimisen intoa sekä rohkeutta kysyä kysymyksiä. Työturvallisuuskortti vaaditaan.

Harjoittelu on palkaton, mutta Boliden tarjoaa opiskelijan ruokailut työpäivinä. Tämä harjoittelu on loistava tilaisuus päästä tutustumaan kansainväliseen yritykseen ja luoda alan verkostoja, harjoittelu aukaisee urapolkuja teollisuusalueelle.

Kyseessä on tandem-pariharjoittelu, eli suomalainen ja kansainvälinen opiskelija työskentelevät yhdessä. Tämä on hieno mahdollisuus saada kokemusta monimuotoisen työelämän johtamisesta, joka on tulevaisuuden työllistymisen kannalta arvokas meriitti.

Jos kiinnostuit harjoittelupaikasta voit lähettää CV:n ja motivaatiokirjeen 15.9.2023 mennessä Export Expert -hankkeen projektipäällikölle Linda Janssonille linda.jansson@centria.fi, p. 050 3266191.

Lisätietoja Export Expert -hankkeesta centria.fi/exportexpert.

Mesmec Oy Kokkolassa hakee insinööriopiskelijaa (esim. konetekniikka, tuotantotalous) laadunvalvonnan tehtäviin. Mesmec on kansainvälinen elintarvike- ja prosessiteollisuuden raaka-aineiden käsittelyjärjestelmien toimittaja.  
 
Harjoittelun keskeisimmät työtehtävät ovat teollisuuden komponenttien laadunvalvonnan työtehtävät: 

 • laadun tarkkailu ja seulonta
 • datan raportointi,  
 • tavaran käsittely ja valokuvaus,
 • yhteistyö suunnitteluinsinöörin kanssa

Lisäksi työharjoittelun aikana on mahdollisuus tutustua elintarvike- ja prosessiteollisuuden järjestelmien tuotantoprosessiin.  
 
Työharjoittelu alkaa syyskuussa ja on laajuudeltaan 3-6 kk mittainen. Harjoittelu on osa-aikainen ja työajat ovat joustavasti soviteltavissa opiskelijan tilanteeseen. Työharjoittelu alkaa palkattomalla koeajalla, jonka jälkeen työharjoittelu jatkuu palkallisena. 
 
Opiskelijalta odotetaan rohkeaa asennetta, itsenäistä ja tarkkaa työotetta sekä englannin kielen taitoa.  
 
Jos kiinnostuit paikasta lähetä CV ja motivaatiokirje Export Expert-hankkeen projektipäällikölle Linda Janssonille linda.jansson@centria.fi. 

Tehtävänä on videokuvata työvaiheita yrityksen eri osastoilla ja editoida tästä kokonaisuus, jota yritys voi käyttää uusien työntekijöiden perehdyttämiseen.

Opiskelijalta edellytetään videokuvaus- ja editointitaitoja, reipasta asennetta sekä lihatuotannon kuvaamiseen soveltuvaa luonnetta.

Tämä on loistava tilaisuus kartuttaa oman alan työkokemusta, sekä tutustua suuryrityksen liiketoimintaan ja uramahdollisuuksiin.

Työharjoittelu on osa-aikaista ja palkatonta. Harjoittelu voi sijoittua kesälle tai syksylle. Tarkemmat ajat ja harjoittelun pituus on sovittavissa. Projekti voidaan hyväksi lukea harjoitteluihin tai projektiopintoihin.

Kuvauspäivät vaativat läsnäoloa Pietarsaaressa, sen sijaan editointityön voi suorittaa etänä. Yritys tarjoaa ruoan ja linja-autoliput lähipäiville.

Kyseessä on tandem-pariharjoittelu, eli suomalainen ja kansainvälinen opiskelija työskentelevät yhdessä. Tämä on hieno mahdollisuus saada kokemusta monimuotoisen työelämän johtamisesta, joka on tulevaisuuden työllistymisen kannalta arvokas meriitti.

Jos kiinnostuit harjoittelupaikasta voit lähettää CV:n ja motivaatiokirjeen Export Expert -hankkeen projektipäällikkölle Linda Janssonille linda.jansson@centria.fi, p. 050 3266191.

Kuvata tilaa sisältä
Opiskelijalta edellytetään videokuvaus- ja editointitaitoja, reipasta asennetta
sekä lihatuotannon kuvaamiseen soveltuvaa luonnetta.

 • 7.3. 13-14:30 Finnish startups, Talonpojankadun kampus, 205
 • 4.4. 13-14:30 Identify your skills and competencies, Talonpojankadun kampus, 205
 • 12.4. 13-14 How to improve your employability, Talonpojankadun kampus, 205

Kiinnostus käyttää luonnosta peräisin olevia väriaineita esimerkiksi tekstiileissä on kasvanut huomattavasti viime vuosina ekologisen ja vastuullisen kuluttamisen myötä. Natural Indigo valmistaa luonnonväriaineita viljeltävistä kasveista ja teollisuuden sivuvirroista.

Ympäristö- ja kemiantekniikan opiskelija Fatima Almarani on aloittanut harjoittelun Natural Indigo Finlandissa tällä viikolla. Fatima perehtyy väriainekemian saloihin ja tuottaa yritykselle tietoa luonnonväriaineiden tuotantoon liittyen.

Kemiantekniikan opiskelijat Martin Hansen (vas.) ja Ella Gül (toinen oik.) aloittavat tandemharjoittelun Boliden Kokkola Oy:lla. Harjoittelussa Martin ja Ella suorittavat erilaisia turvallisuuskoulutuksia, tutustuvat tuotannon työhön ja tuottavat englanninkielisiä käännöksiä esittelymateriaaleille.

Harjoittelu suoritetaan talon tapaan 12-tuntisissa vuoroissa. Ensin tehdään kaksi aamuvuoroa ja sitten kaksi ilta-/yövuoroa, jonka jälkeen nautitaan kuuden päivän vapaista ennen seuraavaa työviikkoa.

Martinin ja Ellan kanssa Bolidenillä vierailivat uraohjaaja Anni-Maija Viitasaati (toinen vas.), Export Expert -hankkeen projektipäällikkö Lyydia Märsylä (kolmas vs.) sekä opiskelijoiden mentori Leena Faven (oik.).

Kiitos Boliden Kokkola Oy, että olette mukana!

Martin Hansen vasemmalla ja Ella Gül toinen oikealta

I DID IT, SO CAN YOU goes Kokkola -tapahtuma keräsi ilahduttavan suuren joukon kuulijoita Centrian Talonpojankadun kampuksen amfiin 15.11. Tapahtumassa kuultiin kuuden Centriassa opiskelevan tai Centriasta valmistuneen kansainvälisen osaajan inspiroivia puheenvuoroja siitä, miten he ovat onnistuneet työllistymään alalleen Suomessa. Vaikka jokaisen tarina oli erilainen, yhteneväisyyksiä löytyi myös. Useampi puhuja korosti puheessaan seuraavia asioita:

 • Oma aktiivisuus: Tartu mahdollisuuksiin, äläkä pelkää epäonnistumista.
 • Verkoston tärkeys: Oman verkoston kasvattaminen alkaa jo opintojen aikana. Opettajat ja kanssaopiskelijat ovat osa verkostoasi, ja joskus kohtaamisilla saattaa olla yllättäviäkin seurauksia.
 • Suomen kielen osaaminen on suuri etu työnhaussa, vaikka englannin kielelläkin voi pärjätä.

Kiitos kaikille, jotka olitte kuuntelemassa!

Katso kuvai tapahtumasta alta!

Business management -opiskelija Kawtar Tahaoui (kuvassa) ja tradenomiopiskelija Reetta Niemi aloittivat tandemharjoittelun cleantech-yritys Wood Forestilla. Tandemharjoittelu on Export Expert -hankkeen toteuttama harjoittelumuoto, jossa kansainvälinen ja suomalainen opiskelija menevät yhdessä harjoitteluun samaan yritykseen.

Wood Forest Finland Oy työskentelee puhtaamman maailman puolesta, ja heidän ratkaisunsa on liiallisen hiilidioksidin sitominen puuhun. He tarjoavat yritysten tarpeisiin erilaisia palveluita ja tuotteita, kuten yrityksen toiminnan tai tuotteen hiilijalanjäljen laskentaa, hiilensidontaa lisäyksellisesti kotimaiseen metsään sekä asiakas- ja henkilöstölahjoja.

Kawtarin tehtävä Wood Forestilla on markkinatutkimuksen tekeminen kotimaastaan Italiasta. Hän kartoittaa, onko Italiassa olemassa samankaltaisia palveluita tarjoavia yrityksiä ja jos on, kuinka heidän toimintansa eroaa Wood Forestista. Hän tutkii myös, paljonko kiinnostusta Italiassa on cleantech-palveluita kohtaan. – Tämä on ensimmäinen matkani suomalaisessa työelämässä ja olen siitä innoissani, Kawtar kertoo.

Reetta tukee Kawtarin tutkimustyötä ja tuo siihen suomalaista vertailukohtaa. Hänen oma pääasiallinen tehtävänsä on kehittää Wood Forestille sosiaalisen median vuosikello. Kawtar ja Reetta kehittävät yhteistyössä myös Wood Forestin englanninkielisiä verkkosivuja.

kiitos Wood Forest, että olette mukana tärkeässä hankkeessa!

Kawtar Tahaoui

 • 14.9. klo 13.30–15 tila 158 Job Seeking in Finland
 • 11.10. klo 13.30–15 tila 158 Mapping Your Skills and Competences
 • 25.10. klo 13.30–15 tila 138A Multicultural Working Environments
 • 1.11. klo 13–14 tila 255 Preparing for Job interview
 • 1.12. klo 13–14 tila 256 CV Clinic

Centrian opiskelijat Vy Trihn ja Milla Hannila ovat lähdössä syyskuussa tandemharjoitteluun FinFami Pohjanmaa ry:lle. Tandemharjoittelu on Export Expert -hankkeessa käytössä oleva harjoittelumuoto, jossa suomalainen opiskelija ja kansainvälinen opiskelija lähtevät yhdessä harjoitteluun samaan yritykseen. Tällöin opiskelijat saavat tukea toisistaan ja kynnys tarjota harjoittelu kv-opiskelijalle madaltuu.

Millan työtehtäviin FinFamilla tulee kuulumaan virkistystapahtumien suunnittelu, järjestäminen ja toteuttaminen, omaiskahvilassa työskentely, ryhmien ohjaaminen sekä materiaalien etsiminen ja kehittäminen liiton vapaaehtoisille. Vyn tehtävät liittyvät liiton näkyvyyden kehittämiseen. Tämä sisältää nettisivujen ja markkinoinnin kehittämistä kuten somesisältöjen suunnittelua ja toteuttamista. Opiskelijat tulevat tekemään paljon myös yhteistyötä.

Milla Hannila ja Vy Trihn

Mediapankki

Teetkö yhteistyötä kanssamme ja haluaisit kertoa siitä somekanavillasi? Ohessa käyttöösi valmiit kuvat, joita voit hyödyntää viestinnässä.


Ota yhteyttä

Linda Jansson

Asiantuntija (Export Expert -projektipäällikkö)

0503266191

Kokkola