Siirry sisältöön
Euroopan sosiaalirahasto 2014-2020 logo Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 logo ELY-keskuksen logo

Export Expert – Connecting talent with opportunities

Export Expert -hankkeessa kartoitetaan yritysten vientiin ja kansainvälistymiseen liittyviä työvoiman tarpeita sekä avustetaan yrityksiä kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa.

Toimiala: Yrittäjyys ja liiketoiminta

Projektin kesto: 01.12.2021 – 31.10.2023

Toiminta-alue: Keski-Pohjanmaa / Pohjanmaa / Pohjois-Pohjanmaa

Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Projektipäällikkö: Linda Jansson

Tutustu hankkeen loppujulkaisuun!

Vaikka Export Expert -hanke päättyi loppuvuodesta 2023, hankkeessa perustettu tandemharjoittelutoiminta jatkuu osana Centrian toimintaa. Hankkeen loppujulkaisusta, TANDEMHARJOITTELU TYÖELÄMÄN KANSAINVÄLISTÄMISEN KEINONA Export Expert -hankkeen loppuraportti, pääset lukemaan hankkeen tuloksista ja tandemharjoittelusta harjoittelumallina.

Hankkeen taustaa

Centria-ammattikorkeakoulu tuottaa erinomaisia kansainvälisiä osaajia, joiden potentiaalia ei saada alueella hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Kansainvälisellä osaajalla on laajaa osaamista toisesta kulttuurista ja tätä tulee hyödyntää kasvun mahdollistajana erityisesti vientiyrityksissä.

Export Expert -hankkeessa kartoitetaan yritysten vientiin ja kansainvälistymiseen liittyviä työvoiman tarpeita sekä avustetaan yrityksiä kansainvälisten osaajien rekrytoinnissa. Tavoitteena on luoda malli kansainvälisten osaajien työllistämiseksi Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan alueilla kehittäen liiketalouden ja tekniikan opiskelijoiden työllistettävyyttä sekä valmentaen yrityksiä hyödyntämään kansainvälisiä osaajia. Hankkeessa edistetään koulutuksesta työelämään siirtymistä kohtauttamalla alueen yritykset ja kansainväliset opiskelijat.

Hankkeen tavoitteet

Tavoite 1. Vahvistetaan korkeakoulu-yritysyhteistyötä kv-osaajien työllistämiseksi alueelle.

Tavoite 2. Luodaan valmennusmalli kv-osaajien työllistymisen edistämiseksi sisältäen kv-osaajien urasuunnittelun, integroitumisen työelämään ja kielitaidon kehittymisen.

Tavoite 3. Lisätään vuoropuhelun kautta kv-rekrytointiosaamista alueen yrityksissä sekä huomioidaan monimuotoisuuden tarpeet osana työelämää.

Toiminta pähkinänkuoressa

Ajankohtaista

Connecting Talent with Opportunities – Yrityksille osaajia -seminaari kokosi Kokkolan ja lähialueen elinkeinoelämän yhteen torstaiaamuna 12.10. Talonpojankadun kampukselle.

Seminaarissa paneuduttiin aluekehitykseen rekrytoinnin sekä veto- ja pitovoiman varmistamisen näkökulmista. Puhujien yhteinen sanoma oli, että alueellamme on vetovoimaa ja aihetta ylpeyteen, mutta erityistä huomiota vaatii se, miten alueelle kerran muuttaneet saadaan jäämään. Esimerkiksi kansainvälisissä opiskelijoissa on valtavasti potentiaalia vastaamaan alueemme alati kasvavaan työvoiman tarpeeseen.

Tapahtumassa esiteltiinkin myös ratkaisu kansainvälisen rekrytoinnin kynnyksen madaltamiseen. Export Expert -hankkeessa pilotoitu tandemharjoittelu, eli suomalaisen ja kansainvälisen opiskelijan yhtäaikainen harjoittelu, esiteltiin Bolidenin positiivisen kokemuksen kautta ja herättikin monen yrityksen mielenkiinnon.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Viexpon, Concordian, Kokkolan kaupungin, Pohjanmaan kauppakamarin, Kokkola Industrial Parkin, Alholmen Industrial Parkin ja Kosekin kanssa.

Lämmin kiitos osallistujille ja puhujille vuorovaikutteisesta tapahtumasta!

Alla kuvia tapahtumasta.

Suomalaisesta Mohamed Hashista (vas.) ja kansainvälisestä opiskelijasta Stefan Perezistä (2. vas.) muodostuvan tandemparin harjoittelu Tetra Chemicalsilla päättyi hiljattain. Harjoittelu tarjosi positiivisen kokemuksen kaikille osapuolille ja tetralaiset olivat erityisen iloisia siitä, kuinka suurella mielenkiinnolla ja innostuksella opiskelijat olivat suhtautuneet harjoitteluun. Kemiantekniikan opiskelijat Mohamed ja Stefan pääsivät tutustumaan tehtaan eri toimintoihin ja yksikköihin, päätehtävänään työt tehtaan suursäkittämöllä pakkaustehtävissä.

Tetra Chemicals on kalsiumkloridin kotimainen huippuosaaja, jonka Kokkolan tuotantoyksikkö – Tetra Chemicals Europe Oy – on Euroopan suurin kalsiumkloriditehdas ja työllistää noin 50 henkilöä.

Mohamed Hashista (vas.) ja kansainvälisestä opiskelijasta Stefan Perezistä (2. vas.)

 • 7.3. 13-14:30 Finnish startups, Talonpojankadun kampus, 205
 • 4.4. 13-14:30 Identify your skills and competencies, Talonpojankadun kampus, 205
 • 12.4. 13-14 How to improve your employability, Talonpojankadun kampus, 205

Kiinnostus käyttää luonnosta peräisin olevia väriaineita esimerkiksi tekstiileissä on kasvanut huomattavasti viime vuosina ekologisen ja vastuullisen kuluttamisen myötä. Natural Indigo valmistaa luonnonväriaineita viljeltävistä kasveista ja teollisuuden sivuvirroista.

Ympäristö- ja kemiantekniikan opiskelija Fatima Almarani on aloittanut harjoittelun Natural Indigo Finlandissa tällä viikolla. Fatima perehtyy väriainekemian saloihin ja tuottaa yritykselle tietoa luonnonväriaineiden tuotantoon liittyen.

Kemiantekniikan opiskelijat Martin Hansen (vas.) ja Ella Gül (toinen oik.) aloittavat tandemharjoittelun Boliden Kokkola Oy:lla. Harjoittelussa Martin ja Ella suorittavat erilaisia turvallisuuskoulutuksia, tutustuvat tuotannon työhön ja tuottavat englanninkielisiä käännöksiä esittelymateriaaleille.

Harjoittelu suoritetaan talon tapaan 12-tuntisissa vuoroissa. Ensin tehdään kaksi aamuvuoroa ja sitten kaksi ilta-/yövuoroa, jonka jälkeen nautitaan kuuden päivän vapaista ennen seuraavaa työviikkoa.

Martinin ja Ellan kanssa Bolidenillä vierailivat uraohjaaja Anni-Maija Viitasaati (toinen vas.), Export Expert -hankkeen projektipäällikkö Lyydia Märsylä (kolmas vs.) sekä opiskelijoiden mentori Leena Faven (oik.).

Kiitos Boliden Kokkola Oy, että olette mukana!

Martin Hansen vasemmalla ja Ella Gül toinen oikealta

I DID IT, SO CAN YOU goes Kokkola -tapahtuma keräsi ilahduttavan suuren joukon kuulijoita Centrian Talonpojankadun kampuksen amfiin 15.11. Tapahtumassa kuultiin kuuden Centriassa opiskelevan tai Centriasta valmistuneen kansainvälisen osaajan inspiroivia puheenvuoroja siitä, miten he ovat onnistuneet työllistymään alalleen Suomessa. Vaikka jokaisen tarina oli erilainen, yhteneväisyyksiä löytyi myös. Useampi puhuja korosti puheessaan seuraavia asioita:

 • Oma aktiivisuus: Tartu mahdollisuuksiin, äläkä pelkää epäonnistumista.
 • Verkoston tärkeys: Oman verkoston kasvattaminen alkaa jo opintojen aikana. Opettajat ja kanssaopiskelijat ovat osa verkostoasi, ja joskus kohtaamisilla saattaa olla yllättäviäkin seurauksia.
 • Suomen kielen osaaminen on suuri etu työnhaussa, vaikka englannin kielelläkin voi pärjätä.

Kiitos kaikille, jotka olitte kuuntelemassa!

Katso kuvai tapahtumasta alta!

Business management -opiskelija Kawtar Tahaoui (kuvassa) ja tradenomiopiskelija Reetta Niemi aloittivat tandemharjoittelun cleantech-yritys Wood Forestilla. Tandemharjoittelu on Export Expert -hankkeen toteuttama harjoittelumuoto, jossa kansainvälinen ja suomalainen opiskelija menevät yhdessä harjoitteluun samaan yritykseen.

Wood Forest Finland Oy työskentelee puhtaamman maailman puolesta, ja heidän ratkaisunsa on liiallisen hiilidioksidin sitominen puuhun. He tarjoavat yritysten tarpeisiin erilaisia palveluita ja tuotteita, kuten yrityksen toiminnan tai tuotteen hiilijalanjäljen laskentaa, hiilensidontaa lisäyksellisesti kotimaiseen metsään sekä asiakas- ja henkilöstölahjoja.

Kawtarin tehtävä Wood Forestilla on markkinatutkimuksen tekeminen kotimaastaan Italiasta. Hän kartoittaa, onko Italiassa olemassa samankaltaisia palveluita tarjoavia yrityksiä ja jos on, kuinka heidän toimintansa eroaa Wood Forestista. Hän tutkii myös, paljonko kiinnostusta Italiassa on cleantech-palveluita kohtaan. – Tämä on ensimmäinen matkani suomalaisessa työelämässä ja olen siitä innoissani, Kawtar kertoo.

Reetta tukee Kawtarin tutkimustyötä ja tuo siihen suomalaista vertailukohtaa. Hänen oma pääasiallinen tehtävänsä on kehittää Wood Forestille sosiaalisen median vuosikello. Kawtar ja Reetta kehittävät yhteistyössä myös Wood Forestin englanninkielisiä verkkosivuja.

kiitos Wood Forest, että olette mukana tärkeässä hankkeessa!

Kawtar Tahaoui

 • 14.9. klo 13.30–15 tila 158 Job Seeking in Finland
 • 11.10. klo 13.30–15 tila 158 Mapping Your Skills and Competences
 • 25.10. klo 13.30–15 tila 138A Multicultural Working Environments
 • 1.11. klo 13–14 tila 255 Preparing for Job interview
 • 1.12. klo 13–14 tila 256 CV Clinic

Centrian opiskelijat Vy Trihn ja Milla Hannila ovat lähdössä syyskuussa tandemharjoitteluun FinFami Pohjanmaa ry:lle. Tandemharjoittelu on Export Expert -hankkeessa käytössä oleva harjoittelumuoto, jossa suomalainen opiskelija ja kansainvälinen opiskelija lähtevät yhdessä harjoitteluun samaan yritykseen. Tällöin opiskelijat saavat tukea toisistaan ja kynnys tarjota harjoittelu kv-opiskelijalle madaltuu.

Millan työtehtäviin FinFamilla tulee kuulumaan virkistystapahtumien suunnittelu, järjestäminen ja toteuttaminen, omaiskahvilassa työskentely, ryhmien ohjaaminen sekä materiaalien etsiminen ja kehittäminen liiton vapaaehtoisille. Vyn tehtävät liittyvät liiton näkyvyyden kehittämiseen. Tämä sisältää nettisivujen ja markkinoinnin kehittämistä kuten somesisältöjen suunnittelua ja toteuttamista. Opiskelijat tulevat tekemään paljon myös yhteistyötä.

Milla Hannila ja Vy Trihn

Mediapankki

Teetkö yhteistyötä kanssamme ja haluaisit kertoa siitä somekanavillasi? Ohessa käyttöösi valmiit kuvat, joita voit hyödyntää viestinnässä.

Ota yhteyttä

Jyrki Rajala

Kansainvälisten asioiden suunnittelija / Koordinaattori (Talent Boost)